Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Welkom bij Zorgpunt N Roeselare - Praktijk Gent

Bakken vol gevoel

“Over het therapeutische effect van deeg kneden, beslag mengen en taart bakken Met meer dan 50 recepten voor elke emotie”

'Bakken vol gevoel' neemt je mee in de wereld van bakken als een vorm van zelfzorg en creatieve therapie. Auteur Laura Verhulst, ook bekend als Madam Bakster, beschrijft hoe bakken houvast biedt in goede en slechte tijden: van vreugdevolle momenten tot periodes van verdriet en verlies.

Samen met creatief therapeut Rebekka Rogiest onderzoekt Laura al bakkende vier emoties die zij zelf moest doorvoelen de voorbije jaren. Laura verloor immers in 2021 haar man Kobe aan kanker. Zij besloten dat Laura na zijn dood nog met zijn zaad een kindje van hem op de wereld zou kunnen zetten. In 2023 beviel Laura van een dochter Aster, die ondertussen een kleine peuter is. Een turbulente periode dus, en nu is er ook een nieuw boek waarin Laura haar passie voor bakken en haar emoties samenkomen.

“Doorheen de turbulente periode rond de rouw om mijn man was bakken de enige constante.”

We zijn niet gemaakt om altijd ‘aan’ te staan

Tijdens de coronapandemie grepen mensen massaal naar rustgevende activiteiten, zoals handwerk, maar ook bakken. Het is toch wel een menselijke nood. We zijn niet gemaakt om altijd aan te staan. Bakken is een heel dankbare activiteit om tijd voor jezelf te claimen. Rebekka kaart dit ook aan in het boek. Bakken is een maakproces. Je gaat van niets naar iets. Dat geeft heel veel voldoening. Dat is de inspiratie achter het boek. 

De kracht van creatieve therapie

Laura: ‘Ik wil niet de illusie wekken dat je door het bakken van een cake al je problemen kan oplossen. Als ik kijk naar mijn eigen proces is het helende effect van bakken altijd gecombineerd geweest met aan de slag gaan bij een psycholoog en daar mijn emoties te doorworstelen.

Er bestaat inderdaad zoiets als creatieve therapie waarbij je minder intuïtief bakt, maar waar je het proces van bakken gaat aanwenden om onbewuste gedachten en gedragingen te analyseren. Wat voel je als een cake mislukt? Hoe belangrijk is de waardering van anderen? Dat zou je met een therapeut kunnen bespreken.

“Wij zijn heel goed geworden in het rationaliseren van onze gevoelens. Een onderdeel van creatieve therapie is het tot uiting laten komen van emoties. Ik denk dat we soms een belangrijke stap overslaan in onze emotieverwerking.

Kijk naar een kind dat boos is of pijn heeft. Eerst komt hun emotie boven en daarna kan dat een stukje gekaderd of geplaatst worden. Ik denk dat volwassenen beide nodig hebben. We leven in een tijd van efficiëntie. Mensen die heel rationeel zijn worden bejubeld, terwijl ik vind dat mensen die met een zekere emotie naar de wereld kijken even hard nodig zijn.”

De vier emoties

In de recepten komen ‘vreugde, verdriet, woede en angst’ aan bod als gevoelens. Dit zijn namelijk de emoties waarbij Laura het meeste bakt. Logisch ook, het zijn heel uitgesproken emoties die iedereen herkent: “Het boek mocht niet enkel over rouw gaan. Zelfs in de diepste momenten hield ik me vast aan het cyclische gegeven dat er ook weer vreugde zou komen”. 

  • Vreugde in een recept? Dat zit vol fruit! Frambozen, mango, citroen, ... De kleuren alleen zorgen voor een dopamineboost.
  • Verdriet wordt gekoppeld aan ingrediënten zoals chocolade, kaneel, banaan en speculaas. Universeel troostende smaken en geuren.
  • Woede: da’s flamberen, frituren en opkloppen! Donuts, crema Catalana, ...
  • Angst? Gemakkelijke recepten in het kader van zelfzorg: een eenvoudige cake, pindamousse, appelringen, ... Comfort in een deegje.

Het boek van Madame Bakster kan je kopen via de boekenhandel, en ook online!